V červenci nás čekala stavba jedné z nejsložitějších a nejzajímavějších teras tohoto roku. Terasa o rozloze 43 m2 měla být postavena cca 1 metr nad terénem a olemována ze 2/3 schody. V zadní části terasy si majitelé přáli boční zakrytí konstrukce se vstupem pod celý prostor terasy.

Zadání

Mladá rodina se na jaře nastěhovala do dřevěné novostavby nedaleko Kutné Hory. Přáli si postavit dřevěnou terasu a oslovili naši firmu Terasa na klíč. Vzhledem k tomu, že dům je z poloviny obložen fasádním rhombusem z modřínu, byla volba dřeva zcela jasná. Sešli jsme se tedy na konci dubna a společně naplánovali výstavbu nové terasy.

Přípravné práce

Vzhledem k výšce mezi terénem a vstupem do domu cca 1 metr bylo potřeba dobře promyslet a připravit základy pro nosnou konstrukci. Navíc zahrada je lehce svažitá směrem od domu s rozdílem cca 30 cm. Rozměřili jsme si plochu terasy 12,3 x 3,5 m, naměřili jsme prostor pro schody a pustili se do práce.

Nejprve bylo potřeba mini bagrem strhnout drn po celé ploše terasy a vyhloubit díry cca 70 cm hluboké na patky. Plochu i díry jsme ručně začistili a začali s usazením ztraceného bednění a betonováním patek. Celkem jsme tak připravili 21 patek. Vrchní výšku každé patky jsme měřili laserovým nivelačním přístrojem, aby na konci vše dobře sedělo.

Mezitím, co patky zasychaly, jsme se po celé ploše terasy natáhli geotextílii a zasypali vrstvou jemného štěrku, aby terasou časem neprorůstal plevel. Poté jsme začali kolem celé terasy usazovat obrubníky, aby zemina kolem terasy napadala pod terasu. Zároveň jsme připravili patky pro budoucí pergolu.

Nosná konstrukce

Když byly betonovací a přípravné práce hotové pustili jsme se do dřeva. Pro nosnou konstrukci jsme použili smrkové KVH hranoly, které jsme před montáží důkladně natřeli nejprve Lignofixem a poté HK lazurou 3 v 1. Navíc jsme nosné KVH hranoly a všechny řezné hrany natírali průběžně voskem.

Na každý sloupek ze ztraceného bednění jsme přivrtali kovové patky. Do patek jsme upevnili nosné KVH hranoly ve 3 řadách po celé délce terasy. Přes tyto nosné hranoly jsme umístili další příčné hranoly s roztečí 45 cm a zakryli je speciální krycí páskou, aby se voda dostala k dřevěným hranolům minimálně.

Schody

Asi nejtěžší a nejpracnější fází byla příprava schodů. Schody měli navazovat na terasu a současně měly mít vzhledem k svažitému terénu jiný počet schodnic z boku a z čelní strany. Ze smrkových fošen jsme si vyřezali šablonu a podle ní pak připravili nosnou konstrukci pro schodnice. Každá jednotlivá fošna byla navíc zespodu zabetonována kovou patkou kvůli stabilitě. Fošny byly před montáží i po ní opatřeny nátěrem a páskou také.

Terasa

Jakmile byla konstrukce pro terasu i schody připravena, pustili jsme se do montování prken na ploše terasy a schodů. Každé prkno jsme naformátovali podle potřebné délky, ofrézovali hrany a natřeli voskem. Mezi nosný příčný hranol a prkno jsme vložili vždy 2 plastové distanční podložky, aby zde mohl proudit vzduch a nedocházelo ke zbytečným hnilobným procesům. To má vliv na životnost terasy.

Na terasu používáme vždy kvalitní nerezové vruty a každou díru předem vyfrézujeme, aby se hlavička vruty schovala pod povrch prkna. Každé modřínové prkno použité na terase jsme před montáží  natřeli ze všech stran i boků terasovým olejem značky Remmers.

Finální práce

Jakmile byla terasa pokryta prkny po celé ploše, zakryli jsme zadní část terasy terasovými prkny. To je ta část, kde si majitelé nepřáli schody a zároveň chtěli prostor pod terasou využít jako úložný prostor. Vyrobili jsme jim tedy dvířka, aby pod terasu mohli kdykoliv vstoupit a cokoliv tam umístit.

Nakonec jsme celou terasu začistili, natřeli voskem viditelné boční hrany a předali terasu spokojeným majitelům.

Pokud se Vám naše terasa na klíč líbí, neváhejte nám napsat. Stačí vyplnit kontaktní formulář ZDE a my se Vám ozveme do 48 hodin.