Kvůli velmi dramatickým výkyvům cen dřeva a přepravy v roce 2022 se s napětím očekával další vývoj v roce 2023. Dobrou zprávou je, že ceny se během jara ustálily, a tak byl pro zákazníky i firmy v dřevozpracujícím oboru rok 2023 v tomto ohledu výrazně jednodušší. Přesto ke konci roku nastal mírný pokles poptávek o cca 10–20%

My v Terase na klíč každopádně hodnotíme uplynulý rok jako velice úspěšný. Protože:

Rosteme s Vámi

Za rok 2023 jsme pro Vás postavili celkem více než 1 000 m2 dřevěných teras na klíč. Proti roku 2022 jde tedy o nárůst o cca 30 %.

Nejčastěji jsme montovali terasy na štěrkovém lůžku, nicméně došlo i na vyvýšené terasy na dřevěných nosných konstrukcích. Téměř u každé terasy byly potřeba schody.

Abychom mohli pokrýt více Vašich poptávek, rozšířili jsme náš pracovní tým o nového kolegu a pro rok 2024 se k nám chystá další posila.

Materiály a prkna

Nejoblíbenějším materiálem pro terasy i nadále zůstává dřevo. Mezi terasovými prkny si prvenství již 2. rok v řadě obhájila oblíbená žlutohnědá jihoamerická Garapa. V těsném závěsu se pak drží Evropský modřín. Sibiřský modřín po výpadku v roce 2022 se pomalu a jistě vrací do českých skladů a teras.

Terasy jsme ale stavěli také z exotických dřevin Massaranduba a Bangkirai, který se v poslední době těší velké oblibě. Snad jedinou vadou tohoto terasového prkna je, že se dodává díky svému hrubšímu povrchu pouze v drážkované variantě.

Pečujeme o Vaše terasy

Kromě staveb teras na klíč jsme se v roce 2023 věnovali i péči o Vaše dřevěné terasy. Údržba teras zahrnuje obvykle tlakové mytí vapkou a následný nátěr kvalitním terasovým olejem. V některých případech, především pak u hodně znečistěných teras jsme nasadili do boje i odšeďovač.  Oleje a odšeďovače používáme pouze od ověřených značek OSMO nebo Remmers. Celkem jsme se tak postarali o více jak 500 m2 teras různých dřevin.

Kde a kdy se stavělo

Nejvíce teras jsme postavili opět v Kutnohorském regionu, na druhém místě se umístil Královehradecký kraj, třetí místo obsadil region Praha. Nejdále jsme stavěli terasu v Hodoníně.

Nejvytíženějším obdobím v roce je bezpochyby přelom jara léta tedy (květen–červen). Díky trvajícímu teplému počasí se hodně stavělo také v září a říjnu.