Když nás na konci letošní zimy oslovil zákazník s přáním vybudovat terasu u domu nedaleko Kutné Hory, neváhali jsme ani chvilku. Hned na jaře jsme se vyrazili podívat na místo realizace. Čekalo nás tiché slunné místo na konci vesnice s krásnou zahradou a s úžasným výhledem do krajiny. Na zahradě stála nová hliníková pergola s automatickou posuvnou střechou, prosklenými stěnami a vestavenou kuchyní s jídelním stolem. Kolem něj měla být postavena dřevěná terasa na klíč od přípravy podloží až po dřevěnou podlahu.

Zaměření a podloží

Vše jsme si nejprve pečlivě zaměřili na místě. Správné zaměření je totiž klíčové pro správné nacenění a nákup materiálu. Po zaměření jsme se vrhli na výkopové práce. Jakmile jsme se dostali na požadovanou hloubku, dopravili jsme na místo betonové obrubníky a usadily je. Mezitím, co zasychal beton, jsme dovezli dlaždice a kamenivo ve dvou frakcích. Větší frakce na kameninové lůžko a menší na usazení dlaždic.

Thermo borovice

Když bylo lůžko hotové, začali jsme je připravovat nosný rastr pro terasová prkna. Nosný rošt i podlaha byla na přání zákazníka vyrobena z Thermo borovice. Thermo borovice je tepelně upravené dřevo evropské borovice. Teplem se změní vlastnosti dřeva a tím se zvyšuje tvarová stálost. Navíc dřevo získává odolnost proti hnilobě i škůdcům a borovice se tak stává trvanlivější.

Podlaha

Všechny terasové hranoly a prkna jsme si po dovezení nejprve napustili přírodním terasovým olejem. Po ošetření dřeva olejem jsme začali výstavbu podlahy. Hranoly jsme si nařezali na požadovanou délku a připevňovali tzv. turbošrouby k polohovacím podložkám postaveným na betonové dlaždice. Na rošt jsme pak rozdali terasové distanční podložky a přikládali nařezaná a natřená prkna, dokud nebyla podlaha hotová.

Duben byl sice ukázkou aprílového počasí, přesto jsme terasu zvládli připravit a dokončit v termínu ke spokojenosti zákazníka. Stavba trvala od výkopu po dokončení podlahy pouhý jeden týden.