Na jihozápadním okraji Prahy leží hustě zastavěná čtvrť, kde se každý den tvoří dopravní zácpy a prohání se rychlíky na Prahu. Přesto zde najdete místa, kde máte pocit, že jste na samotě u lesa. A přesně takové místo jsme si byli v květnu letošního roku zaměřit, abychom zde na přání majitele postavili v červnu terasu na klíč.

Zadání bylo postavit terasu ze dřeva, které je evropské a současně nevyžaduje náročnou a pravidelnou údržbu. Doporučili jsme tedy panu majiteli Thermo borovici. Je to tepelně upravené dřevo evropské borovice. Teplem dojde ke změně vlastnosti dřeva a zvýší se jeho tvarová stálost. Navíc se teplem zvýší trvanlivost a sníží váha (vhodné pro nosné konstrukce). Zároveň je díky teplu dřevo odolnější proti hnilobě a škůdcům.

Terasa měla být rozdělena na 2 části. Přední vchod a zadní terasu. Přední i zadní terasa bude sloužit jako vchod do domu. Zadní terasa navíc i jako místo k relaxaci uprostřed rozlehlé zahrady.

Protože je zahrada kompletně celá ve svahu, bylo nutné připravit stabilní nosnou konstrukci. Nosnou konstrukci jsme postavili na patky, které byly usazeny do ztraceného bednění. Na ně jsme potom umístili masivní dřevěné hranoly, aby sloužili nejen ke zpevnění, ale také jako podklad pro nosný rošt. Jakmile byla konstrukce hotová, připevnili jsme hranoly, položili dřevěnou podlahu a zakryli boční strany konstrukce. Nakonec jsme vyrobili a namontovali schody a obehnali terasu zábradlím.

Přestože jsme celou stavbu čelili neustálým náletům komárů a tropickým teplotám nad 35 stupňů, podařilo se nám úspěšně dokončit obě terasy během 5 pracovních dní. 🙂

Pokud se Vám terasa líbí a chtěli byste i Vy terasu na klíč, napište nám