V našem dnešním příspěvku Vám poradíme, jak si správně načasovat výstavbu Vaší terasy. Řekneme si také, kdy a jak oslovit realizační firmu, kdy naplánovat výstavbu a jaké věci si promyslet před tím.

ROZMĚRY A MÍSTO

Terasa je obvykle místem, kde strávíte poměrně dost času. Především pak od jara do podzimu. Měla by tedy být místem, kde je nejen dostatek prostoru na odpočinek a posezení, ale také i na chození a odnášení věcí do domu či ze zahrady.

Pokud terasu plánujete společně se stavbou nového domu, požádejte svého projektanta, ať Vám připraví nákres včetně Vaší terasy. Tím si lépe představíte, jak bude terasa vypadat, kde bude místo na židle, stůl, květináče, schody a vstup do domu a zahrady. Pokud již dům stojí, můžete si projekt nechat zpracovat také nebo požádejte realizační firmu alespoň o ruční nákres Vaší terasy. Pokud je terasa v blízkosti vjezdu do garáže nebo parkovacího stání, nezapomeňte při plánování rozměru terasy vyměřit vzdálenost pro manipulaci s autem.

Místo terasy bývá často na jižní slunné straně, promyslete si tedy dopředu, zda budete chtít terasu se zastíněním nebo bez. Při realizaci terasy se pak mohou například připravit patky pro sloupy pergoly nebo jiné stavební prvky.

TIP: Doporučujeme si vyzkoušet terasu nanečisto. Umístit do prostoru budoucí terasy provizorní nábytek a ostatní věci, které na terase budou, abyste věděli, kolik místa potřebujete.

MATERIÁL

Při plánování terasy si napište seznam věcí, které chcete řešit s realizační firmou. Doporučujeme si promyslet dopředu i materiál na stavbu terasy. Zda půjdete cestou dlažby, dřeva nebo umělých materiálů. Mezi další body, které s Vámi bude řešit realizační firma patří i to, zda budete chtít terasu vyvýšenou na nosné konstrukci nebo zároveň se zemí. Zvažte také, zda budete chtít v případě nosné konstrukce schody a zábradlí. Budete tak lépe připraveni na komunikaci s realizační firmou a vyhnete se zbytečným prodlevám a zvýšení cen materiálu při doobjednání při stavbě.

TIP: seznamte se s materiálem vždy osobně. V případě dřevěných staveb požádejte realizační firmu o vzorek prken a vzorník odstínů terasového oleje.

TERMÍN VÝSTAVBY

Termín výstavby terasy si naplánujte dostatečně dopředu. Realizační firmy obvykle přijímají zakázky na několik měsíců předem. Pokud si tedy chcete užívat svou terasu již od jara, doporučujeme nachystat projekt a oslovit realizační firmu ještě na podzim předchozího roku. Během sezóny pak realizační firmy staví jednu terasu za druhou a může se tedy stát, že si na svou terasu budete muset počkat. Pokud však začnete včas, během konce roku si tak s firmou můžete domluvit cenové podmínky a nechat si objednat materiál. (cena materiálu aktuálně hodně díky zvýšené poptávce po terasách roste i o desítky procent měsíčně). V případě, že je pro Vás nabídka akceptovatelná, domluvte si také zaměření terasy u Vás a vyberte vhodný termín výstavby.

TIP: při volbě termínu počítejte na výstavbu rámcově s 1-2 týdny, záleží na velikosti a komplexnosti budované terasy a samozřejmě i na počasí. Realizační firma obvykle potřebuje přístup na zahradu, k vodě a elektrice. Neznamená to tedy, že musíte být po celou dobu stavby přítomni. vše je na domluvě předem.

REALIZACE TERASY

Samotná realizace terasy by měla vždy probíhat v souladu s tím, jak jste se domluvili s firmou. V případě, že jsou nějaké změny, měli byste se je vždy dovědět dopředu. Stejně tak, pokud je finální rozpočet vyšší o více než 10% proti nabídce, měli byste to vědět předem.

Samotná výstavba je již otázkou několika dní. Stavba terasy má své fáze, které nelze zaměnit nebo urychlit. Například při stavbě nosné konstrukce či stavbě obrubníků u terasy zároveň s terénem je potřeba 1-2 dny na vysychání stavebního materiálu.

TIP: Vždy se zajímejte předem, jaké fáze bude stavba terasy mít. Tím získáte aspoň rámcovou představu.

Pokud byste chtěli svou terasu na klíč, prosíme napište nám svou představu, pošlete nám fotografie z místa výstavby a my se s Vámi rádi domluvíme na realizaci.

Zde najdete odkaz na náš POPTÁVKOVÝ FORMULÁŘ