Jak jsme Vás již informovali prostřednictvím našeho blogu, pro letošní rok jsme zařadili do naší nabídky montáže teras z WPC profilů. Pojďme se podívat na to, co vlastně WPC je, jaké jsou jeho výhody a nevýhody.

Za poslední rok jsme v Terase na klíč zaznamenali výrazný nárůst poptávky po WPC pro terasy. Hlavním důvodem, který zmiňujete, je bezúdržbovost a stálost materiálu. Je tedy WPC materiálem nové generace, který v budoucnu nahradí zcela dřevěné terasy? Nebo si dřevo najde mezi zákazníky své příznivce i nadále?

WPC – složení a vlastnosti

WPC je dřevoplast. jde o směs 2 přírodních složek dřevo a polymer(plast). Poměr zastoupení dřeva se pohybuje někde mezi 45 – 60% a zbývající část tak připadá plastu. Dřevo je ve WPC profilech použito v podobě tzv. moučky, která je zbavena veškerých negativních prvků a vlhkosti. Navíc výrobci udávají, že WPC je nenasákavý materiál. Díky tomu se WPC profily vyznačují dlouhou životností, stálobarevností, tvarovou stálostí, bezúdržbovostí

WPC profily můžete na trhu koupit v různé kvalitě, délce a povrchu. Vybrat si obvykle můžete mezi hladkou a drážkovanou variantou. Co se týče délek, běžně se dají WPC profily koupit pouze ve 2 – 3 délkách. Konkrétně v délce 2, 2,9 a 4 metry. Jiné délky jsou méně dostupné nebo stojí vyšší cenu.

WPC profily lze využít nejen pro terasy. WPC si můžete dnes zakoupit u dodavatelů i na ploty, dlažbu apod.

WPC je materiál, jehož cena se pohybuje v poměrně širokém rozmezí. Najdete tedy v nabídce profily od 220 Kč až do 480 za běžný metr. Vždy záleží na kvalitě, délce a provedení.

Při nákupu WPC se vždy zajímejte o to, zda kupujete WPC profil dutý nebo plný. Velmi se totiž liší kvalitou a vlastnostmi při montáži. Dutý profil je lehčí na manipulaci, ale může v něm zůstávat voda a tím mít kratší životnost. Také má menší nosnost. Naproti tomu plný profil má vysokou nosnost, je tuhý, odolnější a je zde jednodušší a rychlejší montáž než u dutých profilů.

WPC výhody a nevýhody

WPC lze srovnávat se dřevem pouze v některých oblastech. Milovníci a zastánci přírodních materiálů WPC materiály vyhledávat zřejmě nikdy nebudou. Byť jsou WPC materiály téměř pohledem autentické se dřevem, při omaku ihned poznáte rozdíl. Stejně tak nic nenahradí přirozenou vůni a vzhled dřeva.

Za zmínku rozhodně stojí také cena. Ta se zdá v porovnání s exotickými dřevinami ( jako např. Massaranduba, Bangkirai, Teak, IPE, atd) , které mají taktéž vysokou odolnost, tvarovou stálost a minimální údržbovost, srovnatelná. Nicméně při montáži to už tak neplatí. Věděli jste například, že hranolový rošt je u WPC plných profilů výrazně hustší než u dřeva?

Dále pokud chcete koupit WPC profily v délkách, které nejsou zcela běžné, připlatíte si. A když pak nechcete na své terase vidět napojení prken, díky omezené nabídce délek WPC profilů vznikne velký prořez a tím vyrostou i náklady. Naproti tomu Exotická dřeva se dělají například i v délkách nad 5 metrů.

Věděli jste mimochodem, že WPC podlaha se na sluníčku velmi rozpálí? Pokud tedy patříte k těm, kteří rádi chodí po své terase bosy, WPC není ideální.

Jak jsme již zmínili na začátku našeho příspěvku, lidé touží často po terase, o kterou se nemusí starat. WPC vyžaduje základní péči ale také. Sice jí nemusíte natírat olejem a drží si dlouho svou barevnost, přesto nějakou údržbu vyžaduje. Naproti tomu dřevěné materiály časem šednou a je potřeba je ošetřit jednou za čas kvalitním terasovým olejem.

TIP: pro tyto případy nabízíme v Terase na klíč službu péči o terasy. Přečtěte si více ZDE a napište nám. My se o Vaši terasu rádi postaráme.

Zdá se, že WPC je tedy opravdu materiálem nové generace. Přece jen pokrok nejde zastavit a některé vlastnosti se opravdu nahrazují těžko. Na druhou stranu není nad příjemný dotyk a vůni dřeva na čerstvě postavené terase.

Necháme to tedy na Vás. My v Terase na klíč jsme připraveni plnit přání našim zákazníkům, a proto jsme se nechali vloni vyškolit u odborníků na WPC terasy. V Naší nabídce tak najdete pouze kvalitní WPC plné profily, které sice stojí o něco více, ale víme, že se na ně můžete spolehnout. A pokud patříte k té druhé skupině příznivců přírodních materiálů, doporučujeme volit exotické dřeviny, které mají skvělé vlastnosti a dlouhou životnost. Tím se hodně WPC materiálům podobají.