Terasová sezóna pomalu a jistě končí.  Jak se tedy připravit na nadcházející zimní měsíce?

Dřevěná terasa nevyžaduje takovou péči, jak se někteří lidé obávají. Přesto je vhodné věnovat terase před zimou alespoň malou pozornost, abyste si jí další rok opět užili.

Výstavba prodlouží život Vaší terasy

Důležitým krokem pro živostnost terasy je v první řadě správný technologický postup při výstavbě. To zahrnuje mimo jiné například používání distančních terasových podložek mezi hranoly a prkna. V Terase na klíč používáme podložky pro každou dřevěnou terasu.

Podložka vytvoří prostor mezi dřevem (5mm) a mezi hranoly a prkny tak může proudit vzduch. Tím dojde k oddálení zbytečných hnilobných procesů. Distanční podložka zároveň vytvoří spáru (6mm) mezi prkny a prkna se tak mohou během roku roztahovat (podzim-zima) a stahovat (jaro-léto). Voda  (déšť, sníh, oplach) pak proteče spárou do kameninového lůžka, kde se postupně vsákne do země.

Olejem to začíná, olejem to končí

Dalším důležitým krokem pro ochranu dřeva je napuštění terasy vhodným terasovým olejem. Nátěr je vhodné aplikovat během jarních a letních měsíců, kdy je stálejší počasí a olej se tak lépe do dřeva nasákne.

Na trhu najdete velké množství značek a typů. My v Terase na klíč používáme výhradně terasový olej německé značky OSMO, který je vyroben čistě na přírodní bázi.

Terasu je vhodné před nátěrem zbavit nečistot (prach, listí, apod). Na to lze využít koště nebo průmyslový vysavač. Poté můžete terasu opláchnout vodou zahradní hadicí nebo v lepším případě VAPkou. Tím se nečistoty dostanou z terasy pod tlakem. Zejména pak pokud máte terasová prkna s drážkou, která jsou na usazení nečistot více náchylnější než prkna hladká. Pozor však na dodržená správné vzdálenosti při použití VAPky, abyste neměli terasu tzv. “flekatou nebo chlupatou“.

Samotný nátěr pak provádějte ideálně kartáčem, který umožní dostat olej do prken po lehkým tlakem. Tím se dřevo více impregnuje a lépe odolá klimatickým vlivům.

Ošetření olejem doporučujeme provádět každou sezónu alespoň jednou, umytí a odstranění nečistot pak podle potřeby několikrát během roku. Umytí nikdy neprovádějte v období, kdy teploty padají pod bod mrazu.

Méně je více

Pokud máte na terase umístěný dřevěný nábytek doporučujeme občas s nábytkem pohnout, aby opět nedocházelo ke zbytečným hnilobným procesům.

Květináče či jiné dekorativní předměty posouvejte a podložte tak, aby mezi podlahou a předměty mohl proudit stále vzduch.

Listí z terasy odstraňujte průběžně, stejně tak sníh. Čím méně bude nežádoucích předmětů na terase, tím déle Vám dřevěná terasa vydrží.

Pokud byste si na údržbu nevěřili nebo jste neměli čas se údržbě věnovat. Napište nám přes náš webový kontaktní formulář a my se o Vaši terasu postaráme.

Vybrat si pak můžete jeden z našich údržbových balíčků ZDE