Uplynulý rok 2022 se z našeho pohledu velmi vydařil. V porovnání s rokem 2021 se nám podařilo realizovat více jak dvojnásobné množství zakázek. To mělo pochopitelně pozitivní dopad na naše tržby. Díky tomu jsme tak mohli investovat další peníze zpět do rozvoje našeho podnikání, posouvat značku Terasa na klíč dále a při tom rozšiřovat naše zákaznické služby.

Konec Sibiřského modřínu v Čechách

I přesto rok 2022 nebyl vůbec pro nás ani další dřevozpracující firmy snadný. Kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině docházelo opět k výraznému zvyšování cen materiálu v celé Evropě. Především pak v dopravě. Kvůli rostoucím cenám pohonných hmot. Navíc uvalené sankce na Rusko omezily postupně dovoz Sibiřského modřínu do Evropy včetně ČR. Cena během roku strmě stoupala tak, že již terasa z této dřeviny přestala být pro zákazníky zajímavá. Museli jsme se tedy vypořádat s tím, že pro Vás najdeme alternativu za modřín, který byl jednoznačně nejoblíbenější dřevinou pro terasy v roce 2021.

Na druhou stranu nové alternativy v podobě exotických dřevin měli i pozitivní dopad. Exotické dřeviny jsou sice stále dražší i než nejdražší Sibiřský modřín, jsou ale také výrazně odolnější. Mají větší hustotu a jejich životnost se počítá v řádu desítek let (15- 35). Samozřejmě i zde, jako u kteréhokoliv jiného přírodního materiálu, platí, že životnost terasy neurčuje jen použitý materiál, ale i klimatické podmínky, péče, zakrytí apod.

Garapa je jedničkou

Nejčastější exotickou dřevinou na terasy se v roce 2022 stala jednoznačně jihoamerická Garapa. Garapa je dřevo, kterému se také někdy říká brazilský jasan. Je to listnatá dřevina s vysokou trvanlivostí. Rozhodně si zasluhuje svoji skvělou pověst, kterou mu vynesla jeho pevnost, trvanlivost a stabilita v proměnlivých atmosférických podmínkách. Hustota dřeva se pohybuje kolem 800–1000 kg/m3, pro porovnání Sibiřský modřín má hodnotu kolem 600 Kg/m3.

Mezi další exotické dřeviny, které jsme pro Vás v loňském roce použili na terasu na klíč, patří kromě Garapy také například Amargoso, Mukulungu, Massaranduba nebo Bangkirai.  Postupem času se také zákaznici začali vracet k modřínu Evropskému. Nejhojněji je rozšířen na území Alp, Karpat a Jihopolské pahorkatiny, roste i v České republice.

Nabídka roku 2023

Přestože jsme pro rok 2022 zařadili do naší nabídky i dřevoplastové materiály, přesto jste dávali v drtivé většině přednost přírodním dřevinám. Abychom Vám ještě více vyšli vstříc, rozhodli jsme se, že pro letošní rok navíc rozšíříme naši nabídku dřevných teras ještě o terasy z dlažby. Pochopitelně jsme prošli kvalitním odborným školením, takže jsme na Vás pro rok 2023 kompletně vybaveni a připraveni.

Chcete-li se seznámit s naší nabídkou materiálů pro terasu, podívejte se na ní ZDE

V případě, že nenajdete odpovědi na Vaše dotazy, prosím napište nám prostřednictví našeho kontaktního formuláře, rádi se s Vámi spojíme.